« مرز میان فقر حقیقی و خستی که منجر به فقر می شود | جایگاه منافق از کافر بدتر است » |
غضب، از آتش و هم جنس شیطان است
نوشته شده توسطرحیمی 1ام دی, 1396
آیت الله قرهی:
وجود مقدّس حضرت صادق القول و الفعل، امام جعفر صادق(صلوات اللّه و سلامه علیه) از پیامبر اکرم(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) نقل میکنند که حضرت فرمودند:
دلیری در این است که موقعی که شما خشمگین میشوید و به واسطهی این شدّت غضب، چهرهتان سرخ شده، موهایتان به لرزه درمیآید؛ بتوانید خودتان را کنترل کنید.
ذیل این روایت ملّاصدرا میگوید: معلوم میشود که غضب، آتش است و در انسان وجود دارد.
در نهجالفصاحه هست که پیغمبر اکرم(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) فرمودند:
«أَلاَ وَإِنَّ الغَضَبَ جَمْرَةٌ فِی قَلْبِ ابْنِ آدَمَ».
«جمرة» تکههای آتش است که بر سر گرزها میگذاشتند و در جنگها پرتاب میکردند. بدانید غضب، پارهی آتشی است که در قلب بنیآدم وجود دارد.
«أَمَا رَأَیْتُمْ إِلَی حُمْرَةِ عَیْنَیْهِ وَانْتِفَاخِ أَوْدَاجِهِ»،
مگر نمیبینید (همزه استفهامیّه بر سر «ما»، یعنی لا شک و لا ریب که حقیقتاً اینگونه هست) به حقیقت موقع غضب، چشمانشان سرخ میشود و رگهای گردنشان باد میکند.
«فَمَنْ أَحَسَّ بِشَیْءٍ مِنْ ذَلِکَ فَلْیَلْصَقْ بِالْأَرْضِ»
هر کسی چنین احساسی پیدا کرد، بر روی زمین بنشیند.
بحث ما چیز دیگری است، امّا حضرت در اینجا دستورالعملی میدهند و آن این که میفرمایند:
اگر غضبناک شدید و در حال ایستاده هستید، به طرف دیگری بروید و بنشینید. یک مطلب هم که وضو گرفتن است که در جلسهی گذشته بیان کردیم. امّا مطلب دیگری هم که بسیار عجیب اثر دارد، صلوات فرستادن است. قدیمیهای ما این مطلب را زیاد به کار میبردند و میگفتند: صلوات بفرستید، تمام شود که شاید بعضیها هم بگویند: حالا چه وقت صلوات فرستادن هست، میخواهم حرفم را بزنم و …! در حالی که این مطلب در باب روایات هم بیان شده است و بسیار اثرگذار است.
لذا معلوم میشود که غضب از نفس امّاره است و این نفس امّاره انسان را بدبخت و بیچاره کرده و به هلاکت میاندازد. من وامثال من که هنوز به نفس مطمئنّه نرسیدیم، اگر غضب در اختیار نفس مطمئنّه باشد، شجاعت است. امّا ما غضب کردیم، بدانیم که از نفس امّاره است. شیطان هم که هم جنس خودش، آتش، را میبیند، خیلی خوشش میآید.
اتّفاقاً شیطان وقتی به ابراهیم خلیل رسید، گفت: من در باب ملوک و کسانی که کار در دستشان هست (مانند افرادی که در جایی مدیریتی دارند و …)، با چیزی از جنس خودم یعنی غضب وارد میشوم، «فسلطهم بالغضب فان الغضب کیدی عظیم»، من بر اینها به واسطهی همان غضب، مسلّط میشوم و کید بزرگ من برای اینها، غضب است.
گاهی ما هم در این مطالب گرفتار میشویم. مثلاً پدر در خانه فکر میکند چون ولایت دارد باید غضب کند. لذا این مطلب برای ما و شما هم هستیم. خدای ناکرده بیادبی و بیتربیتی میکنیم و به همسر و فرزندمان حرف زشت میزنیم، چون احساس میکنیم ما مالکشان هستیم و بر آنها تسلّط داریم.
وارث
فرم در حال بارگذاری ...