« جنبش سفيانى یا داعش | دلسوزان ، نگذارند معيارهاى الهى در جامعه عوض شود! » |
ولايت خدا نسبت به مؤمنان
نوشته شده توسطرحیمی 7ام دی, 1393
ولايت خداوند نسبت به انسان چند گونه است:
1ـ ولايت عامّى كه نسبت به همه انسانها دارد، بر اين اساس كه ولىّ مطلق است و بر همه چيز ولايت دارد.
2ـ ولايت خاصّى كه نسبت به مؤمنان دارد. قرآن به اين قسم ولايت الهى اشاره مىفرمايد:
«… اللّهُ وَلِىُّ الَّذينَ آمَنُوا…» (بقره/257)
خداوند ولىّ كسانى است كه ايمان آوردند.
اين ولايت مختصّ مؤمنان است، همچنان كه هدايت خدا نيز دو نوع است:
هدايت عمومى كه شامل همه انسانها مىشود، از اين جهت كه به آنها عقل و ابزار شناخت داده، هدايتى خاص نيز نسبت به مؤمنان دارد؛ يعنى كسانى كه دعوت انبيا را لبّيك گويند و از دعوت الهى استقبال كنند، تحت اين هدايت الهى، راه حق را مىيابند و خداوند نورانيت بيشتر، درك صحيح تر و شناخت عميق ترى به آنها عطا مىفرمايد. اين هدايت مخصوص كسانى است كه به خدا ايمان مىآورند و همه چيز خود را به خدا واگذار مىكنند. در دعاى عرفه مىخوانيم:
«اِلهي اَغْنِني بِتَدْبيرِكَ عَنْ تَدْبيرى وَ بِاخْتِيارِكَ عَن اِخْتيارى» ؛
خدايا، با انتخاب خود مرا از انتخاب كردن بى نياز كن. (كار مرا خودت تدبير كن و مرا محتاج تدبير خودم مگردان). شيخ عباس قمى، مفاتيح الجنان، دعاى عرفه امام حسين(عليه السلام) .
كسانى كه به اين مرحله رسيدهاند، خداوند نيز ولايت خاصّ خود را در حقّ آنها اعمال مىكند، در همه شؤون زندگى آنها تصرّف مىكند، امور زندگى آنان را اداره مىنمايد و آنان را محتاج تدبيرات خودشان نمىگرداند. از اين رو، گاهى به جاى سلامتى به بنده مؤمن خود بيمارى و به جاى ثروت براى او فقر اختيار مىكند. حتى گاهى كه بيمار است و براى سلامتى خود دعا مىكند، بر اثر اين دعا مرضش شدّت مىيابد! اين شدّت مرض نيز نعمتى است كه خدا به او مىبخشد تا در اثر دعا، آمادگى و تحمّل بيشترى پيدا كند و در اثر صبر به كمالات بيشترى برسد. و به همين جهت است كه برخى از دعاهاى ما به جاى استجابت در امور دنيوى براى مصالح اخروى ذخيره مىگردد يا به شكل ديگرى كه مصلحت دنيوى فرد اقتضا مىنمايد مستجاب مىشود.
البته اين گونه موارد در حّد فهم همه كس نيست و تنها كسانى مىتوانند اين سخنان را درك كنند كه به اين مقامات رسيده باشند.
اين گونه ولايت را خداوند تنها نسبت به بندگان خاصّ خود اعمال مىكند، نه نسبت به همه افراد.
البته خداوند از بخل منزّه است؛ اما چون ديگران نخواستهاند، در حقّ آنان چنين ولايتى را اعمال نمىكند؛ زيرا انسان بايد بر اساس اختيار خود به پيش برود و از روى ميل، خود را در اختيار خدا قرار دهد تا هر چه را خداوند صلاح مىداند درباره او اِعمال كند، وگرنه كسانى كه اين گونه نمىخواهند خداوند به اجبار ولايت خاصّ خود را نسبت به آنان اِعمال نمىنمايد.
بر درگاه دوست شرح فرازهايي از دعاهاي
افتتاح، ابوحمزه و مكارم الاخلاق/آيتاللّه محمدتقى مصباح يزدى
فرم در حال بارگذاری ...