« دانلود مداحی و نماهنگ های ویژه ۸ شوال سالروز تخریب قبور ائمه بقیع | وصيت نامه بسيار دلنشين و حكمت آميزى از ابن سينا » |
عمل جراحی برای زیبایی زبان!!
نوشته شده توسطرحیمی 3ام مرداد, 1394اگر بگوییم چقدر انسان هایی بودند که به واسطه زبان، زندگیشان سیاه شد، باور می کنید و یا یکی از آنها را می توانید در ذهن یاد بیاورید؟
از بزرگ ترین نعمت هایی که خداوند در اختیار انسان قرار داده “زبان” است. زبان به غیر از اینکه به انسان در درک مزه های گوناگون خوردنی ها کمک می کند، به انسان ها در انتقال مفاهیم نیز کمک می کند. به طوری که در برقراری ارتباط ما با دیگران اولین نگرش و برداشت از انسان مربوط به نحوه ی سخن گفتن و گفتار ماست. چرا که محتوای صحبت و حرف های هرکس نشانگر شخصیت و نگرش اوست. چنانچه گفته شده است: تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد.
در این میان برخی با بد زبانی و استفاده غلط به غیر از ناشکری از این نعمت خداوند متعال به راحتی خود و اطرافیانشان را از این نعمت الهی محروم می کنند، به طوری که زندگی را سیاه و تاریک می سازند.حال چگونه با استفاده از این نعمت الهی، زندگی را برای خود و اطرافیانمان قشنگ و دلپذیر کنیم و چگونه مثل بلبل چه چه بزنیم که همگان را خوش آید؟
رمز و راز زیبا سخن گفتن
قرآن کریم زیباترین کلام هستی، رمز و راز زیبا سخن گفتن را چنین به ما می آموزد:
1- “قولاً سدیداً” «مستدل و محكم باشد.».
2- “قولاً معروفاً” «پسندیده و به اندازه باشد.».
3- “قولاً لیّناً” «نرم و مهربانانه باشد.».
4- “قولاً بلیغاً” «شیوا و رسا و واضح باشد.».
5- “قولا كریماً” «كریمانه و بزرگوارانه باشد.».
6- “قولو للناس حسنا” «زیبا، نیكو و مطلوب باشد.».
7- “یقولوا التی هی احسن” «بهترین ها گفته شود».
8- “جادلهم بالّتی هی احسن” «حتی مجادلات و گفت و گوهای انتقادی، به بهترین وجه باشد.».
آثار زیبا سخن گفتن
سخن زیبا، آثار و برکات زیادی دارد و کسی که زبان خود را به زیباگویی عادت دهد، از این برکات، بهره مند خواهد شد.
1- پیامبر اکرم (صلی اله علیه و آله و سلم) زیبایی مرد را در زیبایی کلام او می داند.
2- امام علی (علیه السلام) خوشزبانی را موجب ازدیاد دوستان،کم شدن دشمنان معرّفی میکند. «زبانت را به نرمگویی و سلام دادن عادت ده تا دوستان تو بسیار ودشمنانت اندک شود.».
3- امام زین العابدین (علیه السلام) به پنج نمونه از آن آثار اشاره فرموده است. «سخن زیبا، مال و ثروت را زیاد می کند، روزی را افزایش میدهد، مرگ را به تأخیر می اندازد، آدمی را محبوب خانواده اش می سازد و او را وارد بهشت میکند.»
امیرالمومنین (علیه السلام) یکی از راه های به دست آوردن حکمت را در زیبا سخن گفتن می داند و در حدیثی می فرمایند: « بدست آوردن حکمت به زیبا نمودن گفتار و به کارگیری نرمی در گفتار و رفتار است.»
4- زبان بد باعث تیرگی زندگی می شود. سه چیز زندگی را تیره و کدر می سازد: حاکم ستم پیشه، همسایه بد و زن بد زبان.
5- پسندیده سخن گفتن، هم امنیت خاطر به دنبال می آورد، هم زندگی مسالمت آمیز با دیگران را در زندگی فراهم می سازد. «به مردم ناسزا نگو که دشمنی آنان را به دست می آوری.».
6- عزت و سربلندی با زیبا سخن گفتن و احترام به دیگران به دست می آید. پیامبر اکرم (صلی اله علیه و آله و سلم) ذلیل ترین مردم را کسی می داند که به مردم توهین می کند و ناسزا می گوید.
7- زیبا سخن گفتن باعث عاقبت بخیری انسان می شود. امام باقر (علیه السلام) می فرماید: «هر انسانی که دیگران را مورد طعن قرار می دهد و به چشم دیگران می کوبد، نمی میرد مگر به بدترین مرگ و سزاوار و نزدیک است که عاقبت به خیر نشود.».
پس برای زیبا سخن گفتن و به دست آوردن برکات آن بهتر است تمرین کنیم، هر چند در ابتدا برایمان سخت و دشوار باشد. سعی کنیم زبان خود را به کلام زیبا عادت بدهیم و آن قدر در این کار اصرار داشته باشیم که از زبان ما جز سخن زیبا شنیده نشود. به راستی که زبان سرمایه ی بزرگی است، اگر قدرش را بدانیم.
سایت تبیان
سلام دوست عزیز
تعبیر زیبا و مطلب کاربردی و قابل تاملی بود.
موفق باشید.
فرم در حال بارگذاری ...