« هوشیاری در پیچ تاریخی | سیمای مهدی موعود در قرآن » |
نشانه های ظهور/ پرچم هاي سياه از خراسان
نوشته شده توسطرحیمی 6ام شهریور, 1394
در فرهنگ مهدويّت از وجود «پرچمهاي سياه از خراسان» به عنوان نشانه ظهور ياد شده و درباره آن رواياتي چند از معصومين عليهم السلام نقل شده است.
مضمون اين روايات آن است که پيش از ظهور امام مهدي عليه السلام در منطقه خراسان (خراسان قديم، شامل: قسمتهاي زيادي از ايران، افغانستان، ترکمنستان، تاجيکستان و ازبکستان) انقلابي برپا ميشود و مردم در حالي که پرچمهاي سياه را به اهتزاز در آورده اند، به حرکت در مي آيند. [1] .
پديدار شدن اين نشانه ظاهراً در آستانه ظهور و يا اندکي پيش از آن خواهد بود؛ به گونه اي که حضرت مهدي عليه السلام آنان را به سوي خويش فرا ميخواند.
امام باقرعليه السلام مي فرمايد: «تَنْزِلُ الرّاياتُ السُّودُ حَتّي تَخْرُجَ مِنْ خُراسان اِلَي الکُوفَةِ فَاِذا ظَهَرَ المَهْدِيُعليه السلام بَعَثَ اِلَيهِ بِالبَيْعَةِ» [2] ؛
«پرچمهاي سياهي از خراسان بيرون ميآيد و به جانب کوفه به حرکت در ميآيند. پس چون مهديعليه السلام ظاهر شود، اينان کسي را جهت بيعت نزد آن حضرت مي فرستند».
به غير از اين روايت، احاديث ديگري نيز وجود دارد که نشان ميدهد خروج پرچم هاي سياه از خراسان، قيامي است که در آينده و در آستانه ظهور برپا ميشود. در حقيقت، برخي از ياران حضرت مهدي عليه السلام همراه آن پرچمهاي سياه خواهند بود. [3] .
رسول خداصلي الله عليه وآله فرموده است:
«اِذَا رَأيْتُمُ الرّاياتِ السُّودَ قَد اَقْبَلَتْ مِنْ خُراسانَ فَأتُوها وَلَو حَبْواً عَلَي الثَّلْجِ فَاِنّ فيها خَليفَةَ المَهْدِيّ»؛ [4] .
برخي احتمال داده اند: منظور از خروج پرچمهاي سياه از خراسان، همان قيام ابومسلم خراساني (در سال 140ه .ق) عليه حاکميت هزار ماهه بنياميه است. [5] که به از هم گسستن حکومت بنياميه و روي کارآمدن بني عباس انجاميد! مستند اينان، روايت زکار از امام صادق عليه السلام و بعضي قراين و مؤيدات تاريخي است.
در اين روايت، با اشاره به نام و مشخصات ابومسلم خراساني، از وي به عنوان صاحب پرچمهاي سياه، ياد شده است. [6] .
اين احتمال درست نيست؛ زيرا روايت زکار - که مهمترين مستند و دليل آن به شمار ميرود - از نظر سند ضعيف و غيرقابل اعتماد است. افزون بر اين، تطبيق اين نشانه بر شورش ابومسلم خراساني، در پيش از يک قرن قبل از تولد امام مهدي عليه السلام و نشانه ظهور دانستن آن، بسيار بعيد است!
اين نکته نيز در خور توجه است که حاکمان بني عباس، تلاش مي کردند، قدرت را از دست بني اميه بگيرند؛ از اين رو «نفس زکيّه» را مهدي معرفي ميکردند! و از جانب ديگر ميخواستند شورش ابومسلم خراساني را در راستاي قيام مهدي عليه السلام و نشانه ظهور وي قلمداد کنند! بر اين اساس، بعيد نيست حاکمان بني عباس، به دلخواه خويش، در اين روايات دست برده و آنها را با خود تطبيق کرده باشند. [7] .
پی نوشت ها:
[1] ر.ک: کتاب الغيبة، ص 452.
[2] کتاب الغيبة، ص 453، ح 457.
[3] اربلي، کشفالغمة، ج 2، ص 472.
[4] همچنين ر.ک: مسند احمد، ج 5، ص 277؛ تحفةالاحوذي، ج 6، ص 451؛ کنزالعمال، ج 11، ص 160، ح 31033؛ کتاب الفتن، ص 188.
[5] ر.ک: تاريخ غيبت کبري، ص 458.
[6] الغيبة، ص 125.
[7] چشم به راه مهدي عليه السلام ، ص 296.
منبع:پایگاه جامع عاشورا
فرم در حال بارگذاری ...