« پرتوهايى از نور آل محمد | در طلب خير از خداوند » |
نقش نهج البلاغه در جهان اسلام از دیدگاه رهبری
نوشته شده توسطرحیمی 17ام دی, 1391 در شرايط کنونى جهان اسلام که عدد مسلمانها کثير است و اقطار وسيعى از جغرافياى عالم را در اختيار دارند و آرا و عقايد و نظرات و اجتهادها و مکتبهاى گوناگونى پر ذهن و روحشان حاکم است، اگر ما بتوانيم متون صدر اسلام را احيا کنيم؛ کمک زيادى به ايجاد يک محور اصلى براى اين اجتهادها کرده ايم.نهج البلاغه را از اين ديدگاه نگاه کنيد! نهج البلاغه با اين ديدگاه هرگز با کتاب حديث فلان صحابى يا تابعى که پنجاه سال، شصت سال، صد سال و يا صد و چهل بعد از هجرت بوده قابل مقايسه نيست. -(بيانات مقام معظم رهبرى در کنگره پنجم نهج البلاغه 1364.)
نهج البلاغه مخصوص کشور ما نيست، بلکه متعلق به همه ى دنياى اسلام است و دنياى اسلام هم امروز در حال رسيدن به يک بيدارى و حيات دوباره ى اسلامى است. (بيانات مقام معظم رهبرى در کنگره چهارم نهج البلاغه، 1363.)
احياى نهج البلاغه فقط وظيفه ى ما شيعيان نيست، بلکه وظيفه ى همه ى مسلمانهاست، يعنى هر کس على بن ابى طالب عليهالسلام را قبول دارد و مسلمان است - چون در اسلام کسى نيست که اين بزرگوار را قبول نداشته باشد _ به عنوان احياى يک ميراث بى نظير اسلامى بايد نهج البلاغه را زنده کند و اين احيا نه فقط به معناى کثرت چاپ - که زياد هم چاپ شده - بلکه به معناى کارکردن و تحقيق کردن در زمينه ى آن است.همچنان که در زمينه ى قرآن کريم کار شده و تفسيرهاى زيادى نوشته شده است درباره ى نهج البلاغه هم بايد اين کارها انجام گيرد. همان طور که قرآن خوانده مى شود، نهج البلاغه هم بايد خوانده شود؛ چون تالى و دنباله ى قرآن است. همان طور که مسلمانها خودشان را موظف مى دانند با قرآن انس پيدا کنند و ندانستن قرآن را براى خود نقص مى شمارند، ندانستن نهج البلاغه هم بايد نقص به حساب بيايد.(سخنان مقام معظم رهبرى در کنگره پنجم نهج البلاغه، 1364)
امروز آشکارترين و روشنترين حقايق اسلامى، به وسيله ى بخشى از مدعيان اسلام در کشورهاى اسلامى ناديده گرفته مى شود امروز همان روزى است که شعارها يکسان است؛ اما جهت گيريها به شدت مغاير يکديگر است. امروز شرايطى مشابه شرايط حکومت دوران اميرالمؤمنين عليه السلام است. پس روزگار، روزگار نهج البلاغه است. امروز مى شود از ديدگاه دقيق و نافذ اميرالمؤمنين عليه السلام به واقعيتهاى جهان و جامعه نگاه کرد و بسيارى از حقايق را ديد و شناخت و علاج دردها را پيدا کرد؛ همين است که به نظر ما امروز بيش از هميشه به نهج البلاغه محتاج تريم.اين يک جهت بود که ضرورت پرداخت به نهج البلاغه و بازگشت به اين مجموعه را که از زبان اميرالمؤمنين و مولاى متقيان عليه السلام نقل شده نشان مى دهد. بايد هر چه بيشتر در پيرامون آن کار کرد و مقدماتى که بتواند اين کتاب را قابل استنادتر و قابل فهم تر بکند، آماده کرد؛ زيرا اين کار از هميشه لازمتر و ضرورى تر است. (بيانات مقام معظم رهبرى در کنگره چهارم نهج البلاغه، 1363)
فرهنگهايى که امروزه بر ذهنيت مردم در بخشها و تقسيم بنديهاى مختلف سياسى حاکم است، هيچ کدام منطبق با فرهنگ نهج البلاغه نيست.(بيانات مقام معظم رهبرى در کنگره هزاره نهج البلاغه (کنگره اول)، 1360)
کسانى که در زمينه ى نهج البلاغه کار کرده اند کم نيستند - چه در ايران و بعضى ديگر از کشورهاى اسلامى - اما کارهاى اصولى و اساسى که بتواند مدرسه ى نهج البلاغه را در کل فضاى جهان اسلام گسترش بدهد، همچنان باقى است. اگر چه پايه هاى آن کارهاى اصولى، دارد تدريجا انجام مى گيرد. واقعا نهج البلاغه گنجينه ى عظيمى است که به اين سادگى، حتى به موجودى آن نمى شود دسترسى پيدا کرد؛ يعنى آن را فهميده و بعد از اين که چنين موجودى را شناختيم، نوبت کار اصلى يعنى بهره بردارى است. ما هنوز موجودى نهج البلاغه را هم نمى دانيم، البته بسيارى از منابع غنى اسلامى همين وضعيت را دارد؛ اما نهج البلاغه با رتبه و پايه ى والايى که دارد، در حقيقت يک استثناست و بايد به صورت يک گنجينه ى استثنايى با آن برخورد کرد. وقتى تأمل مى کنم، مى بينم آرزويى که داشته ايم و داريم، اين است که جامعه ى ما با اين کتاب عزيز الفت و انس پيدا کند.
منبع:نهج البلاغه از دیدگاه رهبری
فرم در حال بارگذاری ...