« بهانه | با ناز و عشوه سخن نگوئید.( آیه های زندگی ) » |
وظايف اخلاقي مرد در برابر همسرش...(اظهار محبت به زن،تأمين آسايش خانواده و...)
نوشته شده توسطرحیمی 3ام مهر, 1392نخست بايد دانست:
آفرينش و ساختار وجودي و زيستي جنس زن براي كارهاي عاطفي و سبك و لطيف آفريده شده و كارهايي كه به توانايي بالاي جسمي نيازمند است، متناسب وجود مرد ميباشد. از اين رو، وظايفي كه اسلام براي هر يك از زن و مرد مقرر كرده، بر اساس هماهنگي و تناسب با ساختار وجودي آنهاست. در اينجا به برخي از وظايف مردان كه در ايجاد روابط دوستانه و صميمانه بسيار مؤثر و سازنده است، اشاره مي شود:
1. تأمين رفاه خانواده
شكي نيست؛ كه بر اساس آيات و روايات اسلامي، نظام مطلوب خانواده براساس مشورت و در نهايت با سرپرستي و مديريت اجرايي مرد ساماندهي ميشود.
خداوند ميفرمايد:
«الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَي النِّساءِ»؛ نساء (4)، آيه 34.؛ «مردان، سرپرست زنانند».
مرد از آن جهت كه به طور معمول از جنبه اداره زندگي و نيروي جسمي قويتر است، سرپرست خانواده ميباشد. او در اين زمينه دو وظيفه دارد؛ يكي وظيفه شرعي و قانوني به عنوان تأمين نفقه زن و فرزند و فراهمسازي شرايط ضروري زندگي و ديگري از نظر اخلاقي و انساني وظيفه تأمين رفاه و راحتي خانواده را دارد كه چيزي فراتر از تأمين نفقه و هزينه زندگي است. از اين رو تكاليفي را بر دوش او ميگذارد. اگر مرد در هزينه كردن حاصل دسترنج خود سخاوت و گشاده رويي به خرج داد، مِهر و شادابي و صفا را در خانواده چند برابر كرده و باعث افزايش محبت و تحكيم بنيان خانواده ميشود.
اين نوع تعامل و رفتار همان نيكي و احسان است؛ كه در روايات به آن تأكيد شده است.
از رسول اكرم صلي الله عليه وآله نقل شده: «بهترين شما كسي است كه بهترين براي خانواده اش باشد و من براي خانواده ام بهترين هستم» «خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمَ لِاَهْلِهِ و أنا خَيْرُكُمْ لِاَهلي»؛ (وسائل الشيعه، ج 14، ص 221)..
و نيز آن حضرت مي فرمايد:
«از ما نيست كسي كه وسعت زندگي بر او داده شود و او بر خانواده اش سخت بگيرد» «لَيْسَ مِنَّا مَنْ وُسِّعَ عَلَيْهِ ثُمَّ فَتَّرَ عَلي عِيالِهِ»؛ (مستدركالوسائل، ج 15، ص 256)..
و در حديث ديگري مي فرمايد:«هركس به بازار رود و هديه اي براي خانواده اش بخرد و ببرد، (-(پاداش او)-) مانند كسي است كه براي نيازمندان صدقه ميبرد» «مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَاشْتَري تُحْفَةٌ فَحَمَلَها اِلي عِيالِهِ كانَ كَحامِلِ صَدَقَةٍ اِلي قَوْمِ مَحاوِيجِ»؛ (وسائل الشيعة، ج15، ص227)..
امام رضاعليه السلام ميفرمايد: «سزاوار است انسان بر خانوادهاش فراخي و توسعه دهد تا مرگ او را آرزو نكنند». «يَنْبَغي لِلرَّجُلِ اَنْ يُوَسِّعَ عَلي عِيالِهِ لِئَلاَّ يَتَمَنّوا مَوْتَه»؛ (من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 68).
مرد نبايد تصور كند؛ كه بخل ورزيدن و جمع آوري اموال و سختگيري بر زن و فرزند، زهد و ارزش محسوب شده و با اين كار از پاداش الهي بهره مند ميشود؛ بلكه بر اساس رواياتي كه گذشت اين نوع تصور تصوري باطل و ضدارزش است و مرد مي بايست در زمينه توسعه مالي و رفاهي خانواده بسيار مثبت و با سخاوت و گشاده رويي با آنان برخورد كند.
2. تأمين آسايش خانواده
مرد كه در بيرون خانه مشغول كار و تلاش است، سزاوار است زمان رفت و آمد خود را تنظيم نموده و بر طبق برنامه عمل نموده و بدون علت، تأخير در بازگشت به منزل نداشته باشد كه باعث نگراني و اضطراب خانواده نشود.
مرد بايد خود را ملزم بداند كه بعد از فراغ از كار براي استراحت به كانون گرم خانواده بازگردد و نسبت به آنان بي توجهي نشان ندهد.
از امام صادق عليه السلام نقل شده كه: «بر مرد سزوار نيست در شهري كه خانواده اش آنجا زندگي مي كند، جاي ديگري به استراحت بپردازد». «هَلكَ بذي المروةَ انْ يبيت الرّجل عن مَنْزِله بالمصر الذي فيه أهلُه»؛ (وسائل الشيعه، ج 14، ص 122).
رسول اكرم صلي الله عليه وآله مي فرمايد: «نشستن مرد در كنار خانواده اش، نزد خداي بزرگ دوست داشتني تر از اعتكاف (-(و نشستن)-) در اين مسجد من است.» «جُلُوسُ الْمَرْءِ عِنْدَ عِيالِهِ اَحَبُّ اِلَي اللَّهِ تَعالي مِن اِعْتِكافٍ فِي مَسْجِدي هذا»؛ (ميزان الحكمة، ج4، ص287).
اين به جهت تأمين نيروي عاطفي زن است. خانواده هر كس، چشم اميدشان به او است؛ پدر در عين اين كه پدر و مدير بوده، همسر است، بايد دوست و دلسوز براي خانواده باشد و اگر ثروتي دارد، از آنها است و اگر زحمتي مي كشد، براي راحتي آنان است. پس بايد در خانواده به گونه اي عمل كند كه همسر و فرزندان، در رفاه و آرامش باشند.
هر گونه خشونت و سختگيري و يا بي توجهي به خواست خانواده، ممكن است زندگي را تلخ و محبت را از دل خانواده بيرون ببرد. سختگيري هاي بي مورد و بهانه گيريهاي نابجا و در تنگنا قرار دادن خانواده شايسته نيست. سختگيري در هزينه زندگي و در فشار اقتصادي قرار دادن خانواده به صلاح نيست يا سختگيري در رفت و آمد ممكن است پيامدهاي ناگواري در پي داشته باشد.
پدر خانواده بايد در عين نظارت و جديت در تربيت، از سختگيريهاي بي مورد دوري جويد. زماني كه اعضاي خانواده همه در كنار هم هستند به قدري لذت بخش است كه بعضي خانواده ها به طور منظم زماني را براي بحث و گفتوگو در مورد مشكلات يا حتي صحبت در مورد اتفاقات خوشايندي كه برايشان رخ داده است، اختصاص مي دهند.
سپري كردن اوقاتي از روز يا هفته براي دور هم جمع شدن اعضاي خانواده به كودكان حس همبستگي مي دهد، تا جايي كه حتي وقتي بزرگ شوند به خانواده خود احساس تعلق و وابستگي دارند. بعضي خانواده ها به طور مرتب و به صورت دسته جمعي در مراسم مذهبي شركت مي كنند (مثلاً همه با هم به مسجد مي روند) و بعضيها آخر هفته به پارك ميروند. يك شام ساده و لذت بخش كه همه آن را دوست دارند، انجام چند بازي با حضور همه اعضاي خانواده، به سينما رفتن و همين جشنهاي كوچك كودكان را به صرف وقت بيشتر در كنار ديگر اعضاي خانواده علاقه مند مي كند.
3. احترام به زن
زن از نظر اسلام امانت خدا در دست شوهر و از نظر دخالت در امور زندگي شريك مرد و از نظر تربيت فرزندان مادر خانواده است. هر مردي وقتي ازدواج مي كند، بايد همسرش را احترام كند و هرگز او را اذيت و آزار نرساند و ايشان را تحقير و به استهزاء نگيرد.
خداوند مي فرمايد «وَ عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ»؛ نساء (4)، آيه 19..
حضرت صادق عليه السلام از پدرش نقل كرده كه فرمود: «هر كس زن گرفت، بايد او را گرامي دارد و به او احترام كند» «مَنْ اِتَّخَذَ اِمْرَأةً فَلْيَكْرِمْها»؛ (بحارالانوار، جلد 103، ص 224)..
حضرت علي عليه السلام مي فرمايد: «زنان امانت خدا بر شما هستند. به ايشان زيان نرسانيد و برايشان سخت نگيريد. «اِنَّهُنَّ اَمَانَةُ اللَّهِ عِنْدَكُمْ فَلا تُضارّوهنُنَّ وَلا تَعْضِلُهُنَّ»؛ (مستدركالوسائل، ج 4، ص 251).
همانگونه كه ساير امانتهاي الهي ارزشمند و قابل اكرام و احترام است، زن نيز بايد آنگونه كه شايسته است مورد احترام شوهر قرار گيرد؛ چه اينكه در قيامت خداوند متعال از امانتهاي خود سؤال ميكند كه با آنها چگونه رفتار كرديد. آيا حق امانتداري را به جا آورديد؟!
به همين جهت است كه وقتي حضرت، همسر خود حضرت فاطمه عليها السلام را به خاك مي سپارند، مي فرمايد: «امانت خدا از دست من گرفته شد».
4. اظهار محبت به زن
گفته شد كه ثبات بنيان خانواده بر پايه مهر و محبت است. هم زن بايد به مرد اظهار مودت و دوستي نمايد و هم مرد به زن ولي نياز زن به عشق و علاقه بيشتر است و مرد بايد محبت قلبي خود را بيرون بريزد. مرد بايد بداند كه زن از نظر ساختار زيستي با او تفاوت دارد مرد بنده شهوت است و زن در بند محبت مرد است مرد زني را دوست دارد كه او را پسنديده و انتخاب كرده باشد و زن مردي را دوست دارد كه ارزش او را درك كرده باشد و محبت خود را از قبل اعلام كرده باشد. هر كسي مي تواند با دو زبان سخن بگويد؛ زبان عاطفه و احساس، و زبان عقل و منطق. زبان عاطفي به خاطر ارتباط مستقيمي كه با قلب و جان شنونده دارد، تأثير بسياري در ايجاد محبت ميگذارد.
ابراز عشق صريح و صادقانه (جملات عاشقانه) لحظه هاي زندگي را شيرين و لبريز از لذت و هيجان ميكند.
به قول «مترلينگ»: «زندگي وقتي لذتبخش است كه در آن، لذات كوچك و عشقهاي كوچك وجود داشته باشد و همين چيزهاي كوچك است كه ما را به زندگي پايبند ميكند» راز تفاهم در زندگي زناشويي، ص99..
واژه هاي عاشقانه و دلنشين، به طور شگفت انگيزي مي تواند آفريننده ي لذتهاي كوچك باشد. ابراز محبت با صراحت و در عين صداقت و راستي در حالي كه آميخته با هيجانات روحي است، محبت را تا مرز عشق مي رساند كه شيريني و لذت آن را بايد در عمق دلها جستجو كرد ولي پنهان كردن عشق، محبت را خفه مي كند و مي ميراند. هيچگاه نبايد غرور مرد مانع از ابراز عشق و علاقه به همسرش شود، يا در طول زمان مشكلات زندگي و گاه مشاجرات و درگيريها، باعث ترك ابراز عشق و علاقه شود؛ بلكه بايد همواره و در همه حالات زندگي طوري رفتار كند كه فضاي عاطفي از بين نرود و جايي براي گفتن جملات عاشقانه و البته صادقانه بماند.
نبي اكرم صلي الله عليه وآله مي فرمايد: «اين سخن مرد كه به همسرش ميگويد: واقعاً تو را دوست دارم، هرگز از قلبش خارج نخواهد شد» «قَوْلُ الرَّجلِ لِلْمَرْأَةِ اِنّي اُحِبُّكَ لايَذْهَبُ مِنْ قَلْبِها اَبَداً»؛ (وسائلالشيعة، ج 20، ص 23)..
و نيز مي فرمايد: «هر چه ايمان انسان كامل تر باشد به همسرش بيشتر اظهار محبت مينمايد.» «كُلَّما اَزْدادَ الْعَبْدُ اِيمانً اِزْدادَ حُبًّ لِلنِّساءِ»؛ (بحارالانوار، ج 103، ص 228).
امام صادق عليه السلام ميفرمايد: «محبت و دوستي زنان يكي از اخلاق پيامبران است». «من اخلاق الانبياء حب النساء»؛ (بحارالانوار، ج 100، ص 236).
شوهر من خیلی مذهبیه و اتفاقا سید هم هست و دانشجوی مقطع دکترا…. واقعا پاک و درسته و چون ایمان قوی داره خیلی حق و حقوق زن رو بجا می آره و حتی یکبار من ندیدم ک بی احترامی کنه….و از این بابت واقعا خدا رو شاکرم ک جواب پاکدامنی های منو هر چند توی کمی دیر(در 27سالگی)ولی واقعا ب بهترین نحو داد…..ب همه توصیه میکنم برای ازدواجشون فقط اخلاق و ایمان طرف رو مد نظر بگیرن.با آرزوی خوشبختی برای همه جوانان.انشاءالله
ای کاش همه مردها این را رعایت می کردند چه زندگی خوبی میشد دیگر طلاق در زندگی معنا نداشت
فرم در حال بارگذاری ...