ازدواج در تمام جوامع و فرهنگها امری مقدس بهشمار میرود. در امر ازدواج و تشکیل خانواده، اهداف و انگیزههای متعددی وجود داشته که داراى آثار و نتایج فراوانى است. این انگیزهها و اهداف میتواند زن، مرد و حتی اجتماع را تحت تأثیر قرار دهد و به همین دلیل آگاهی از اهدافی واقعی که به آنها اشاره خواهیم کرد، میتواند در تعیین مسیر مناسب یاری رسان باشد.
1) ایجاد آرامش
یکی از مهمترین انگیزههای ازدواج، ایجاد کانونی است که در آن زن و مرد احساس آرامش کنند. زیرا زنان آرامش دهنده روانی مرداناند و زن و مرد به دوستی با هم نیازمندند. زن و مرد هسته اصلى خانواده را تشکیل میدهند و خداوند چنان میلى را بین آن دو قرار داده که به سوى زندگى مشترک گام بردارند. گرچه یکى از عوامل این گرایش، غریزه جنسى است ولى با انجام پیوند زناشویى، بهتدریج نوعى همبستگى روحى و عاطفى(عشق و محبت) میان آنها پدیدار مىشود و آنها را به سوى تأمین سعادت و خوشبختى یکدیگر سوق مىدهد.
ضامن بقاى این آرامش، دو عنصر بسیار قوى، یکى عشق و محبت و دیگرى رأفت و رحمت است. پس اگر یکى از این دو امر بین زن و مرد وجود نداشته باشد و دوستى و عشق جاى خود را به نفرت دهد و عطوفت و گذشت تبدیل به کینه گردد، باعث تحلیل روابط و شکست در زندگى زناشویى میشود.
آسایش و آرامش زن و شوهر در کنار یکدیگر فواید و نتایج روحى، جسمى، فردى و اجتماعى فراوانى را به دنبال داشته و در پرورش استعدادها و حفظ امنیت جامعه، نقش بهسزایى دارد. بنابراین کسانى که از ازدواج، این سنت الهى، روى گردانیده و به آن تن نمىدهند، داراى وجودى ناقص هستند.